Du er her: 
onsdag13jan2021

”Nogenlunde på størrelse med universet” af Jón Kalman Stefánsson

onsdag13jan2021 kl. 19:30 - 21:30

Aftenens roman er ”NOGENLUNDE PÅ STØRRELSE MED UNIVERSET” af Jón Kalman Stefánsson Vinden, lavaen og evigheden.

Et højstemt værk om livet og døden og alt det, som til sidst presses sammen til en bindestreg mellem de to årstal på en gravsten. Jón Kalman Stefánssons nyeste opus hedder ”Nogenlunde på størrelse med universet”. Og det er en slags ledsager eller uddyber til romanen ”Fisk har ingen fødder”. Og det er både en slægts- og en erindringshistorie. I tid spænder den over 100 år. Vi skal til Keflavik, ikke lufthavnen eller den forladte, amerikanske militærbase, men det lille fiskerleje, som alle bare kører forbi på vej til eller fra lufthavnen. Men nu er det jo også Islands mørkeste sted, som den første islandske præsident, Sveinn Björnsson, udtrykte det i 1944. I Keflavik er der kun tre verdenshjørner, vinden, havet og evigheden, hed det i ”Fisk har ingen fødder”, det er i ”Nogenlunde på størrelse med universet” blevet til vinden, lavaen og evigheden.

Vi præsenteres for et sigende antal episoder i en broget familiehistorie, og i Islands historie, fra før i Nordfjord og Østfjordene over Reykjavik i 60’erne til Keflavik i 80’erne og altså til nu. Det handler om længsel og drømme, om svigt og tab og om tidens musikalske og litterære stemmer.

Og vi får også lige et par kommentarer til finanskrisen og krigen om fiskekvoterne.

Og det hele er stykket sammen af Jón Kalman Stefánsson til et højstemt værk om livet og døden, en meditation over alt det, som til sidst presses sammen til en bindestreg mellem de to årstal på en gravsten.

Det er en eksistentiel historie, hvor digtekunsten gennemlyser og afslører uretfærdigheden og livsløgnen.